026-18 94 00

elbyrån i Gävle ab

smarta hem

Smarta – eller intelligenta – hus för tankarna till framtiden. Men numera är tekniken så pass enkel att i stort sätt vilken villa som helst – ny eller gammal – kan bli smartare med hjälp av automatiserande system.

Det handlar egentligen om automatiserade lösningar som underlättar i hemmet. Man kan även övervaka och styra bostaden på distans via mobil eller dator och få larm om något händer. Intelligensen ligger i styrsystemet, som tar emot information från olika sensorer, detektorer, kontakter och givare, bearbetar denna och i sin tur styr funktioner som belysning, lås, värme och ventilation och larm. Kommunikationen kan ske via speciella kablar, via elnätet och/eller trådlöst samt via radiovågor.

smarta hem
elbyrån ab

så vad innebär det att ett hus är smart?

ekonomiskt

Det är bara fantasin, och behoven, som sätter gränser för vad man kan göra. Och att göra sitt hus smart är inte bara praktiskt, utan också ekonomiskt och miljövänligt. Att exempelvis sänka temperaturen någon grad när ingen är hemma dagtid – för att sedan höja den igen när de första familjemedlemmarna kommer hem – är ett bra sätt att hålla energikostnaderna nere.

full kontroll

Mer avancerade system kan man övervaka och styra via webbläsaren i en dator eller på din smarta mobil. Fjärrstyrning via mobilen kan vara särskilt praktiskt för den som är lite glömsk; slog jag verkligen av spisen? Med en enkel knapptryckning är oron skingrad.

Eller så kan man via mobilen sätta på kaffet i lagom tid innan man kommer hem. Ett annat användningsområde är avläsning av olika värden, som exempelvis temperatur eller energiförbrukning,

säkerhet

Smarta system kan också övervaka och larma vid exempelvis intrång. Larmcentral meddelas, sirener kan aktiveras, ute- och innebelysning fås att blinka.

Brandvarning är en annan viktig funktion, där samtliga brandvarnare i hemmet kan aktiveras om en av dem skulle lösas ut och larmet skickas till förinställda nummer om du inte är hemma.